Медицински услуги

Гинекологични прегледи

Профилактични – Гинекологичните профилактични прегледи са важна част от здравната профилактика при жената. Препоръчва се провеждането на гинекологичен профилактичен преглед веднъж годишно при всички девойки и жени които водят полов живот или са на възраст над 21 години.
Консултативни – При семейно планиране, консултации и лечения на стерилитет, контрацептивна консултация, нарушения в менструалния цикъл, болести предавани по полов път, симптоматична терапия при климактериум, при кисти на яйчника и кистектомия и др.
Онко-гинекологични прегледи


Ехография

Ехографията представлява двуизмерно ултразвуково изследване на органите на малкия таз.


Цитонамазки (РАР – тест)

Цитологично изследване на материал взет от маточната шийка. Резултатите РАР-I и РАР-II се смятат за нормални, за всички други налагат допълнителен преглед и изследване.


Електрокоагулация

Електрокоагулация на маточната шийка е манипулация, която се използва с цел деструктивно лечение на патологично променен епител на цервикалният канал чрез прилагането на високочестотен електрически ток. (т.нар. „горене на ранички“)


Колпоскопия

Специализирано изследване на шийката на матката и влагалището с увеличителен оптичен уред – колпоскоп. Има голямо значение за откриване предраковите изменения на маточната шийка.


Женска консултация

Последователно проследяване на бремеността на жената от момента на регистрацията й до нейния завършек, както и на първите дни след раждането. Състои се от поредица прегледи, соматични и лабораторни изследвания.


Аборти по желание

Абортът представлява прекъсване на бременността. Това е безопасен и легален вариант за жени, които не могат или предпочитат да не износят бременността си. Аборт по желание може да бъде извършен до 13 г.с.


Абразио (кюретаж)

Кюретажа представлява отстраняване на лигавицата на матката или тъкани от канала на маточната шийка чрез остъргване.


Микробиологично изследване на вагинален и цервикален секрет

Микроскопско изследване за наличие на бактерии, гъбички и трихомонади. Извършват се посявки за съответните причинители на възпалението и при положителна находка се прави антибиограма.